03.10.2016

Camiler Haftası Açılış Programı

Diyanet İşleri Başkanlığınca ülke genelinde her yıl 01-07 Ekim 2016 tarihleri arasında kutlanan Camiler Haftası etkinlikleri İzmir'de Vali Sayın Erol Ayyıldız'ın katıldığı açılış programıyla gerçekleşti.

Programa İzmir Valisi Sayın Erol Ayyıldız’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Dr. Sırrı Aydoğan, İl Jandarma Alay Komutanı Sayın J.Kıd.Alb. Hasan Koçyiğit, Vali Yardımcısı Sayın Fatih Damatlar, Emekli Başsavcı Sayın Celal Kocabaş, İl Emniyet Müdürü Sayın Celal Uzunkaya, Gaziemir Kaymakamı Sayın Yaşar Dönmez, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ali Osman Ateş, DEÜ. İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Hakkı Şah Yasdıman, Karayolları Bölge Müdürü Sayın Abdulkadir Uraloğlu, İl Dernekler Müdürü Sayın Turgay Esen,  KYK Bölge Müdürü Sayın Yakup Karaca, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri, STK Temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Balçova Yeşil Cami İmam Hatibi Ahmet Yüksel Kuran-ı Kerim tilavetinde bulundu. “Cami ve Kitap” konulu Sinevizyon gösteriminin ardından İl Müftümüz Sayın Prof. Dr. Ramazan Muslu, haftanın anlam ve önemine dair bir açılış konuşması gerçekleştirdi. Muslu, konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın "Cami ve Kitap" teması ile kutlandığına işaret ederek, "Cami huzur, kitap bilgi dolu; Sen de gel, sen de oku" sloganıyla kutladığımız Camiler haftasında kitap okuma konusunda bir farkındalık oluşturulması amaçlandığını kaydetti. İlimsiz ve hikmetinden habersiz yapılan ibadetlerin bizi kemale ulaştırmakta yetersiz kalabileceğini ifade etti. Camilerin günümüzde hayatın kenarında kıyısında kaldığını dile getiren Muslu, “Camileri yeniden hayatın merkezine taşıyabilmek için fiziki şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade eden Muslu, ülke olarak cami mimarimizi yeniden gözden geçirmeliyiz, dedi. Camilerimizin ihyası, her yaştan insanımızın camilere gelmesiyle mümkün olabileceğini kaydeden Muslu, camilerimizi kitabın, ilmin ve irfanın merkezi haline getirmeliyiz. İslam medeniyetinin ilk harcı cami olmuştur. Burada ilim öğrenilmiş ve kitabın yani Kur'an-ı Kerim'in insanla buluşması burada gerçekleştirilmiştir." diye konuştu. Muslu, konuşmasında 15 Temmuz'daki FETÖ/PDY'nin darbe girişimine değinerek şehit olan asker, polis, sivil tüm kardeşlerimize Allah'tan rahmet, gazilere de acil şifalar diledi.

Ardından İzmir Büyük Şehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Dr. S. Sırrı Aydoğan ve İzmir Valisi Sayın Erol Ayyıldız selamlama konuşmalarını gerçekleştirdiler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sayın Dr. S. Sırrı Aydoğan konuşmasında Türkiye'de en fazla kamu personeli talebinin emniyet ve adliyeden geldiğini belirterek, "Yüzde 99'u müslüman olan bir ülkede en fazla talebin eğitimden gelmemesi üzücü. Çünkü biz eğitimle bazı sorunlarımızı çözersek zaten polise de hâkime de savcıya da gerek kalmayacak. Bu eğitim konusunda camilerimiz ve okullarımıza büyük görev düşüyor. Camiler yalnızca namaz kılınıp kapısı kilitlenen yerler değil, sürekli açık, ilmin öğretildiği yerler olmalı. Bu şekilde suç oranı azalacak, toplumsal iyileşme sağlanacaktır." dedi.

İzmir Valisi Sayın Erol Ayyıldız ise konuşmasında toplumdaki cami olgusunu kalbe benzeterek "Camilerde sıkıntı yaşanırsa, camiler zayıflar, işlevini yerine getiremezse toplumda sıkıntı başlar. Camilerin süsü, çinileri, avizeleri değil, içindeki cemaattir. Geçmişte ülkemiz düşman işgaline uğradığında düşmanın ilk hedefi hep camiler olmuştur. Çünkü düşmanımız toplumumuza en fazla zararın onları camiden uzaklaştırarak verileceğini biliyordu" diye konuştu. Vali Ayyıldız, Camiler ve din görevlileri haftasının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Program Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Ali Osman Ateş, “Camii ve Kitap” konulu konferansı ile devam etti. İslamın ilk dönemlerindeki mescit ve camilerin özelliklerinden bahseden hocamız, camilerin gerçek fonksiyonlarına tekrar kavuşturulabilmesi için gençlere büyük iş düştüğünü ifade etti. Hz. Peygamber'in (s.a.) üç vasfından bahseden Ateş, onun kul olmasının yanı sıra bir peygamber ve bir devlet reisi olduğunu vurguladı ve bu boyutlarla ilgili camilerin fonksiyon üstlendiğini ifade etti. Buna göre ilk dönemlerde camilerin ibadet alanları olmasının yanısıra ilmin öğretildiği bir eğitim merkezi, elçilerle görüşme ve toplantıların yapıldığı dış işleri birimi, askeri stratejilerin görüşüldüğü bir genel kurmay, devletin idare edildiği bir yönetim merkezi vb. fonksiyonlarına dikkat çekti.

Konferansın ardından Gaziemir İlçe Müftülüğü Tasavvuf Musikisi Korosu Merkez Camisi İmam Hatibi Hüsamettin Karadaş'ın yönetiminde sahne alarak Tasavvuf Musikisi konseri verdi.

Sunumunu TRT Spikeri Sayın Hakan Urgancı'nın yaptığı Program Gaziemir İlçe Müftüsü Ekrem Saylam'ın dua sıyla son buldu.