03.05.2016

Miraç kandili Kandil Mesajı

İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu'dan Miraç Kandili mesajı…

Bu gece, bir Miraç kandilini daha idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşayacağız.

Bu gece Sevgili Peygamberimiz şahsında “Miraç Mucizesi” olarak gerçekleşen, İsra ve Mirac olarak iki bölümden oluşan olayın ortak adıdır.  İsra, gece yürüyüşünün yani Peygamber Efendimizin bir gece Mescid-i Haramdan Mescid-i Aksaya gidişinin, Miraç ise Efendimizin Mescid-i Aksa’dan semaya yükselişinin adıdır.

Bu gece, göklere olduğu kadar, insanın kendi semasına yani kalbine ve iç dünyasına doğru da yapması gereken bir yolculuktur.

Bu gece, bizlere ilahi rahmet ve huzura erişmenin öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten ve her şeyin sahibi olan Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğinin hatırlanmasıdır.

Bilindiği üzere Peygamberimiz bu ulvi seyahatten bazı hediyelerle dönmüştür. Bunların en önemlisi ve birincisi beş vakit namazdır. Namaz Müminin Miracıdır. Namazla insan dünyadan, ukbaya açılabilir. Süfli duygulardan arınarak ulvî duygulara çıkabilir. İkincisi Bakara suresinin son ayetleridir ki onlarda inanmamız gerekenler dile getirildikten sonra Allah'ın kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemeyeceği anlatılır. Hata ile veya unutularak yapılanlardan sorumlu olunmayacağına işaretler vardır. İnanmayanlara karşı Allah’ın yardımının müjdesi verilir. Üçüncüsü de Peygamberimiz imanla vefat edenlerin eninde sonunda cennete gideceğinin müjdesidir.

İnsanın kâinatın en kıymetli ve en sevgili varlığı olduğu Miraçla anlaşıldı. Kâinata nispetle küçük bir varlık, zayıf bir canlı olan insan, bu nimet ile öyle bir dereceye çıktı ki, bütün varlıklar üzerinde bir makam ve mevki kazandı.

Kandil geceleri manevi iklimin en güzel şekilde yaşanmaya başlandığı gecelerdir. Bu gecelerde bedenen ve ruhen canlılık arz etmeliyiz. Bu gecede anne ve babalarımızın, dualarıyla hayatımızı güzelleştirmeliyiz. Bu kutlu günlerde Mirac-ı Nebiye hürmeten kırılan kalpleri onarmalı, yıkılan köprüleri yeniden kurmalı, unuttuklarımızı bir daha hatırlamalı ve kaybettiklerimizi unutmamalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle başta İzmirli hemşehrilerimiz olmak üzere bütün âlem-i İslâm’ın mübarek Miraç Kandilini tebrik eder; sağlık ve afiyet içinde vatanımıza ve milletimize barış ve huzur getirmesini Yüce Allahtan niyaz ederim.

Prof. Dr. Ramazan MUSLU

İzmir İl Müftüsü