28.10.2021

BEYDAĞ İLÇESİNİN TANITIMI

 

1987 yılında ilçe olan Beydağ İzmir’in doğusunda yer alır. Nüfusu 12500dür. İl merkezine uzaklığı 142 km’dir. Aydının Nazilli ilçesiyle İzmir’in Ödemiş ve Kiraz ilçeleri arasında yer alan ilçe, Beydağ dağlarının eteklerinde adeta yemyeşil bir cennettir.

 

Halkının büyük bir bölümü tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamaktadır. Bölge toprakları çok verimli olup iklim şartları tarıma elverişlidir. Bu sebeple aynı topraktan bir yılda iki - üç ürün elde edilebilmektedir.

 

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yaygındır.

 

Tarımsal ekonomide en önemli yeri kestane, incir ve zeytin almaktadır. Dağlarından bal akar, ovalarından yağ sözüyle buradaki incir ve zeytinin kalitesine dikkat çekilmektedir.

 

Tarımsal sulama suyu, ilçedeki Beydağ Barajından temin edilir. Çilek, barbunya, antep fıstığı, kiraz, ceviz, Trabzon hurması, patates gibi birçok tarım ürünü ve hayvan yemi olarak kullanılan silajlık mısır yetiştirilmektedir.

 

Burada süt üretimi oldukça yaygındır. Günlük ortalama 50 ton civarında süt toplanarak mandıralara satılır.

 

Sanayisinde en önemli yeri zincir fabrikaları alır. Bu fabrikalarda hayvan besi zinciri, kar zinciri ve çivi üretilir.

 

Bir zamanlar maden kasabası olan ilçede, ilaç ve kozmetikte kullanılan antimon madeni çıkartılmakta ve 50 kişiye istihdam sağlamaktadır.

 

Çok çalışkan olan Beydağlı kadınlar, tarım ve hayvancılıkta çalışmakta, ev ekonomisine katkıda bulunmaktadırlar.

 

Beydağ, küçük bir ilçe olması nedeniyle burada herkes birbirini tanır. Memurlar hariç halkın neredeyse tamamı yerlidir. Oldukça sakin bir ilçe olup dövüş kavga hırsızlık gibi olumsuzluklara neredeyse rastlanmaz. Perşembe günleri buranın pazarı kurulur. Alışveriş başlamadan önce, din görevlilerimiz tarafından anonsla pazar duası yapılır, duayı duyan herkes işini gücünü bırakıp ellerini kaldırıp aminlerle fatihalarla duaya iştirak ederler.

 

Vefat edenlerin hayrına, yakınları tarafından lokma döktürme ve keşkek yapıp mahallelerde vatandaşlara ikram etme adeti de yaygındır.

 

Tarihi turistik bir mekan olmamakla beraber, Beydağ Barajı ve tertemiz havası ile 1170 rakımı ile Halıköy Ovacık Yaylası görülmeye değer yerlerdendir.