03.11.2022

EĞİTİM HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
“NİNEDEN/DEDEDEN TORUNA MEKTUP”
YARIŞMASI ŞARTNAMESİ
1. Yarışmanın Amacı: Babaanne/anneanne ve dedelerin torunlarına ahlak ile ilgili duygu, düşünce ve bilgilerini aktarmalarını; bu sayede mektubu yazan büyüklerde ve mektubun yazıldığı yeni nesilde farkındalık oluşmasını sağlamaktır.
2. Yarışmanın Konusu: Başkanlığımıza bağlı Kur’an kurslarında kaydı bulunan kursiyerlerimizin torunlarına iyi bir insan olma yolculuğunda emanet etmek istedikleri ahlak konulu nasihatlerdir.
GENEL KATILIM ŞARTLARI
1. Yarışmaya katılım ücretsizdir ve gönüllülük esasına bağlıdır.
2. Yarışmaya Jüri ve Düzenleme Kurulunun 1. derece yakınları hariç, 2018-2019 eğitim-öğretim yılı ve sonrasında, Kur’an kurslarında herhangi bir programda kaydı bulunan vatandaşlar katılabilecektir.
3. Yarışmaya doğum tarihi 01.01.1977 ve önce olan vatandaşlarımız katılabileceklerdir.
4. Katılımcılar yarışmaya sadece bir mektup ile katılabileceklerdir.
5. Mektuplar, bilgisayar ortamında veya okunaklı bir şekilde el yazısıyla yazılabilecektir.
6. Mektup en az 500, en fazla 750 kelimeden oluşmalıdır.
7. Katılımcılar aynı zarf içerisine Ek-3’de yer alan Katılım Formunu, Ek-4’de yer alan Telif Formunu ve yazdığı mektubu koyarak kayıtlı oldukları Kur’an kurslarının bağlı olduğu İl Müftülüklerine gönderecektir.
8. Katılım Formu ve Telif Formu doldurulmamış başvurular kabul edilmeyecektir.
9. Yazılacak mektupların her yönüyle özgün olması gerekmektedir. Mektuplar daha önce hiçbir mecrada yayınlanmamış olmalıdır. Mektubun tamamı ya da bir bölümü basın-yayın
2
organı veya herhangi bir mecradan kopyalanmış ya da alıntı yapılmış ise mektup değerlendirilmeye alınmayacak ve derece aldı ise iptal edilecektir. 10. Eser içeriklerinde geçecek olan özel ve tüzel kişilere ait isimlerin kullanımıyla ilgili yasal hak ve sorumluluklar katılımcıya aittir.
MEKTUPLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
1. Ahlak konusu dışında yazılmış olan mektuplar değerlendirmeye tabi tutulmayacaktır.
2. Mektupları değerlendirmek üzere il müftülüklerinde 5 kişilik bir komisyon oluşturulacaktır.
3. Komisyon eğitimden sorumlu il müftü yardımcısı, şube müdürü, vaiz, eğitim uzmanı ve din hizmetleri uzmanı unvanlarında çalışan üç müftülük personeli ile iki edebiyat öğretmeni veya yazardan oluşturulacaktır.
4. Komisyon 19-25 Aralık 2022 tarihleri arasında toplanacak ve her jüri üyesi her mektup için Ek-1’de yer alan değerlendirme formunu dolduracaktır. Her jüri üyesi mektupları değerlendirme işlemini tamamladıktan sonra Ek-2’de yer alan form doldurularak ortalamada en yüksek puanı alan 3 (üç) mektubu seçecektir. Dereceye giren ilk 3 (üç) yarışmacıya yerel imkânlar kullanılarak ödüllendirme yapılacaktır.
5. Komisyon tarafından 1.(birinci) seçilen mektubun aslı, katılım formu, telif formu ve komisyon tutanağı il müftülüklerince elden veya kargo aracılığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanlığına 30 Aralık 2022 tarihi mesai bitimine kadar gönderilecektir.
6. Eserin postada görebileceği zararlardan ve postadan doğabilecek gecikmeden Başkanlığımız sorumlu değildir.
7. Değerlendirmeye alınan mektuplar Başkanlığımızca muhafaza edilecek, eser sahiplerine iade edilmeyecektir.
8. Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü yarışma ile ilgili değişiklik yapma hakkını saklı tutar.
3
TELİF HAKLARI
1. Diyanet İşleri Başkanlığı yarışmaya gönderilen tüm mektupları televizyon, internet, kitap, dergi vb. her türlü alanda kullanım hakkına sahip olacaktır. Yarışmacıların mektuplarının bu ortamlarda yayınlanmasına izin verdikleri kabul edilir.
2. Katılımcı, yarışmaya gönderdiği eserin tümüyle kendisine ait olduğunu kabul, beyan ve taahhüt eder. Eserlerin alıntı olmasından doğabilecek her türlü yasal sorumluluklar eser sahibine ait olacaktır.
3. Ödül alan katılımcıların beyan ve kabuller dışında hareket ettikleri anlaşılır ise elde ettikleri ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınır. Bu durumda diğer yarışmacılar hak sahibi olamayacaklardır.
4. Yarışma sonunda başarılı olan mektuplar, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sayfasında ve sosyal medya hesaplarında yayınlanabilecektir. Bu hesaplardan indirilerek başka internet sitelerinde veya sosyal medya hesaplarında yayınlanması durumunda mektup sahibi Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan herhangi bir hak/ücret talebinde bulunmayacaktır.
5. Şartnamede belirtilmeyen konularda ya da olası uyuşmazlıklarda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Başkanlık Jürisinin kararları geçerli olacaktır.
ÖDÜLLER ve ÖDÜL TÖRENİ
1. Dereceye giren mektup sahiplerine aşağıdaki miktarlarda ödül verilecektir.
“Nineden/Dededen Toruna Mektup”
Yarışması Ödülleri
Birincilik Ödülü
5.000 - TL
İkincilik Ödülü
3.500 - TL
Üçüncülük Ödülü
2.000 - TL
2. Ödül töreninin yeri ve tarihi Başkanlığımızca daha sonra duyurulacaktır. Ödül töreninin gerçekleştirilememesi halinde ayrıca duyuru yapılacaktır.
4
YARIŞMA TAKVİMİ VE SONUÇLARIN DUYURULMASI
Son Başvuru Tarihi
16 Aralık 2022
Müftülük Jüri Değerlendirmesi
19-25 Aralık 2022
Başkanlık Jüri Değerlendirmesi
Ocak 2023
Sonuçların Duyurulması
Ocak 2023
1. Yarışmaya katılacak eserler, jüri üyeleri tarafından Ek-1 deki kriterler doğrultusunda değerlendirilecektir.
2. Yarışma sonuçları 2023 yılı Ocak ayında Diyanet İşleri Başkanlığının web sayfasında ilan edilecek olup ayrıca ödül kazanan katılımcılara telefon ve/veya e-posta yoluyla bildirilecektir.
3. Diyanet İşleri Başkanlığı, yarışma takviminde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.