30.08.2016

2016 YILI VEKALETLE KURBAN

2016 Yılı “Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Bölge Toplantısı” İzmir’de yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu çerçevesinde, ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın kurban ibadetini yerine getirmelerine yardımcı olmak amacıyla düzenlenen yurt içi bölge toplantıları kapsamında 2016 yılı Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Bölge Toplantısı; DİB Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Palakoğlu,  TDV Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Çetin ile İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak, Denizli illerinde görev yapan il müftüleri, il müftü yardımcıları, ilçe müftüleri, vaizler, şube müdürleri, din görevlileri ve TDV şube sorumlularının katılımlarıyla, 29 Ağustos 2016 Pazartesi günü İzmir Narlıdere Huzurevi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Hafız Ahmet YÜKSEL’in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantı, İzmir İl Müftüsü Prof. Dr. Ramazan Muslu’nun açılış konuşmalarıyla devam etti.

Muslu konuşmasında, "Kurbanlarımız kardeşlik için" sloganı ile bu yıl kesilecek kurban bedelinin yurt içinde 690, yurt dışında ise 500 Türk Lirası olarak belirlendiğini ifade ettikten sonra, Kurbanın insanlık tarihi ile yaşıt bir ibadettir. Kurban ihlas ve samimiyetin bir göstergesidir. Kurban Hz. İbrahim'den bir sadakat; Hz. İsmail'den bir teslimiyet olarak bizlere yansımıştır. Kurban böylesi tarihi geçmişe sahip bir ibadet biçimidir. Bizler de bu güzel ibadeti, bu güzel infakı bugün diri tutma gayreti içerisinde olmalıyız.

Kurban organizasyonu sadece Afrika, Türki Cumhuriyetleri, Balkanlar veya dünyanın farklı ülkelerine bir miktar et taşıma misyonu değildir. Aynı zamanda bu kurban ibadeti organizasyonu - eğer değerlendirilebilirse - Anadolu'nun Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana gibi muhabbet ve insan merkezli manevi ve evrensel değerlerinin dünyaya tanıtılması fırsatını da bizlere sunmaktadır.

Farklı coğrafyalardaki insanların Türkiye’den giden gönüllülere 'Neden geldiniz?' yerine, 'Niçin geç geldiniz?' demeleri dikkat çekicidir. Zira bugün ülkemiz aynı zamanda birçok ülkenin umududur, birçok masumun mazlumun umududur. Dolayısıyla bizler sadece Anadolu'daki insanların umudu değiliz; bizler ülkemize umut bağlamış diğer insanların da umuduyuz. Bu umudun canlı tutulabilmesi ve örselenmemesi için bizlerin her zamankinden daha çok gayret göstermesi gerekmektedir.

Geçen yıl İzmir’de 4625 adet vekâletle kurban kesimi gerçekleştirilmiştir. Bu noktada bugüne kadar katkı sağlayan gerek bağışçı gerekse kendisini bu işe adayan tüm kardeşlerimize ve din gönüllülerimize şükranlarımızı arz ediyorum. Gayret bizden başarı Allah’tandır diyerek hepinizi Allah’a emanet ediyor, selam ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı'nın tanıtım filmi gösteriminin ardından kürsüye çıkan DİB Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Sayın İsmail Palakoğlu, kurbanın bir ibadet olduğunu hatırlatarak vatandaşların kurbanlarını vekâletle DİB ve TDV’ye emanet ettiklerini söyledi. Palakoğlu, şehirleşmeyle birlikte insanların kurbanlarını kendileri kesmek yerine vekâletle kesimi daha çok tercih eder hale geldiğini, halkın vakfa teveccühü ve güveniyle de vekâletle kesim sayılarının her geçen gün arttığını ifade etti.

Türkiye’nin coğrafya olarak zor bir bölgede bulunduğunu, terörün her geçen gün arttığını, insanlığa büyük zarar vermeyi sürdürdüğünü belirten Palakoğlu, “15 Temmuz'da menfur darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Rabbim birliğimizi, kardeşliğimizi bozmaya çalışanlara fırsat vermesin inşallah. Her zamankinden daha fazla birlik ve kardeşliğe ihtiyacımız var." dedi.   

Vekâletle kurban tanıtım filminin ardından konuşan TDV Genel Müdür Yardımcısı Sayın Abdurrahman Çetin ise şunları kaydetti, "Kurbanlarımız Kardeşlik İçin" temasıyla yurt içinde 235 noktada, yurt dışında ise 130 ülkenin 530 bölgesinde vekâletle kurban kesimi yapılacağını söyledi. Çetin, "Türkiye Diyanet Vakfı olarak gerçekleştireceğimiz kurban organizasyonuyla dünyanın en ücra köşesindeki kardeşlerimize ulaşacağız. Türkiye’nin yardım elini en uzak mesafelerde dahi hissettireceğiz." dedi.

Vakfın 1993’den bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle dini esaslara uygun şekilde vekâletle kurban kesimini gerçekleştirdiğini belirten Çetin, kesilen kurbanların yurt içinde ihtiyaç sahiplerine, Kur'an kurslarına ve öğrenci yurtlarına, yurt dışında ise öncelikle açlık, yoksulluk ve iç çatışmaların yoğun olduğu bölgelere dağıtıldığını dile getirdi.

11 Eylül Pazar günü mesai bitimine kadar vekâlet verilebileceğini kaydetti. Çetin, www.diyanetvakfi.org.tr internet adresinden, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Garanti Bankası, Akbank, Türkiye Finans, Kuveyt Türk ile PTT şubeleri ve bankaların internet bankacılığı sistemi üzerinden, il ve ilçe müftülükleri ile TDV şubeleri aracılığıyla kurban vekâleti verilebileceğini ifade etti.

Toplantı hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.