04.03.2019

Geçmişten Gönümüze Kadın ve Toplum Paneli...

04.03.2019 Pazartesi günü saat 14.30 da İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında bir panel programı düzenledi. Açılış konuşmasını İl Müftü Yardımcısı Suzan Yıldırım’ın yaptığı panelde, moderatör İl ADRB Koordinatörü Dr. Serpil Başar’dır. 

“Eğitim ve Kadın” başlığında İl Vaizi Sema Güneş, geçmişten geleceğe kadın eğitimi başlıklı konuşmasında Sevgili Peygamberimizin hayatı ve sözlerinden cami merkezli eğitim örnekleri sunarak konuya giriş yaptı. Gelişmede, gelenek içinde oluşmuş buyurgan Öğreten ve modern dünyanın yapay paydasında eşitlediği fabrikasyon öğretiden de bağımsız nasıl bir kadın kimliği oluşturmalıyız sorusu irdelendi. Sonuçta, yakın tarihimizden modern argümanlarla kadın nasıl görülmek istendi, cumhuriyetin dindar kadınları buna nasıl cevap verdi değerlendirmesi ele alınarak konu özetlendi.

“Değer İnşasında Kadın” Başlığında İl Vaizi Zehra Yılmaz, değer yüklü ve erdemli bir hayat yaşamak ve aktarmak ancak eğitim ve rehberlik yapmakla mümkün. Bu sorumluluk önce aileye düşer. Özellikle annelerin rolü daha ön plandadır. Anne kültürel mirasın taşıyıcısı gibidir. Bütün dini, milli ve kültürel değerlerin yaşatılması ve nesillere aktarılması konusunda kaygısı olan bireylerin popüler kültürün kıskacından önce kendilerini kurtarmaları gerekiyor. Özellikle kadın üzerinden kurgulanan özgürlükçü yaklaşımın kadının nasıl edilgen bir hale getirdiği ortadadır. Asıl özgürlük, kendi değerleriyle, kendisi olarak dimdik ayakta durmaktır. Okumak, düşünmek, fikir veya idealleriyle var kadının amacı olmalı şeklinde özetledi.

“Anlam Dünyasında Kadının Kendini Konumlandırması” Başlığında İl Vaizi Gülnihal Eken, Kur’an-ı Kerim de Allah insanı şerefli, Ahsen-i takvim üzere yarattığını, yer ve göklerde bulunanları, onun buyruğuna verdiğini erkek olsun kadın olsun salihlik mertebesine ulaşmak gayesi ile yaşanması gerektiğini, erkek ve kadın çalışanın mükafatını eksiksiz vereceğini bildirmektedir. İnsan anlam dünyasındaki yolculuğuyla bir değer kazanır ki, bu yolculukta seçilmiş, daha avantajlı üstün bir cinsiyet yoktur. Kadın ve erkek ikisi birden emre muhatap olmuşlar, birbirlerine düşman değil dost kılınmışlardır. Kadını ruhundan ayırarak her alanda cinsiyet üzerinden bir değerlendirme yapmak, halifelik mertebesi verilen insanı zayi etmektir, şeklinde konuşmasını bitirdi.